środa, 14 października 2015

Zapiekanka z warzywami i pulpetami.

Polecam tą zapiekankę każdej zapracowanej pani nie tylko na posiłek dla całej rodziny ale również na nie formalną kolację. Zapiekanka jest dość szybka do przygotowania a co najważniejsze jest smaczna i prosta w wykonaniu.

Zapiekanka z warzywami i pulpetami.

600 g ziemniaków
1 cebula,
mały brokuł.
mała cukinia,
1/2 czerwonej papryki,
około 12 małych pulpecików mięsnych
100 g startego sera żółtego,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku


 Ziemniaki obrać i pokroić w cieńkie plastry.
Wrzucić do wrzącej wody i gotować około 5-7 min, odsączyć.
Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Podsmażyć na oleju
Gdy cebula będzie już miękka dodać pokrojoną w paski paprykę.
Warzywa smażyć około 3 min na małym ogniu.
Brokuł oczyścić i podzielić na małe różyczki.
W durszlaku sparzyć wrzącą wodą oraz odsączyć.
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
Kuleczki mięsne ugotować w wodzie.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem w naczyniu do zapiekania.
Zapiekać w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Danie można zrobić bez pulpecików.

2 komentarze: