sobota, 8 sierpnia 2015

Zapiekanka z ziemniaków i tuńczyka

 W zeszły piątek zrobiłam jedno z dań które kiedyś robiła moja teściowa dla swej rodziny. To jest bardzo proste i tanie danie ale i również smaczne.
 
Zapiekanka z ziemniaków i tuńczyka.
 
750 g ugotowanych ziemniaków,
425 g tuńczyka w puszce ( wodę odlać),
2 jajka,
2 średnie cebule,
100 g startego sera żółtego,
1 szklanka mleka



Ugotowane ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Mleko, ser żółty, jajka i pokrojoną  w kostkę cebulę 
 dodać do ziemniaków i wymieszać za pomocą miksera.
Odsączonego  tuńczyka  rozdrobnić widelcem
na mniejsze kawałki i za pomocą łyżki wymieszać
 razem z masą ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne
wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę
ziemniaczano- tuńczykową, ładnie wyrównać.
 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni,
 przez 45 min lub do czasu kiedy wierzch się ładnie zarumieni.
Podawać z sezonową surówką.

2 komentarze: